Maateaduste olümpiaad 2021

Selle aasta Maateaduste olümpiaad toimub 17. aprillil virtuaalse üritusena TalTech Moodle vahendusel (ligipääs Moodle lehele tuleb lähiajal). Korraldajaks on Tallinna Tehnikaülikool (TalTech). Olümpiaad toimub ühes voorus ning võisteldakse ühes vanuseastmes: 10.–12. klassi õpilased. Olümpiaad hõlmab valdkondi nagu geoloogia, meteoroloogia, okeanograafia ja keskkonnateadused. Ülesannete edukas lahendamine eeldab teadmisi põhikooli ja gümnaasiumi geograafia, füüsika ja keemia õppekavadest Mõne valdkonna, nagu näiteks geoloogia puhul, on ülesannete temaatika laiem kui geograafia õppekavas käsitletav (geoloogilise ajaga, Maa süvaprotsessidega ja maavaradega seotud teemad). Olümpiaadi ülesannetes pööratakse tähelepanu loodusteadusliku uuringu olemuse avamisele, probleemide lahendamise ja järelduste tegemise oskustele.

Seoses virtuaalse vormiga ei ole kahjuks võimalik läbi viia praktilisi katseid, mineraalide ja kivimite määramisi füüsiliselt ja vahetult. Küll aga jäävad mineraalide, kivimite ja fossiilide ülesanded olümpiaadi programmi virtuaalses vormis.

Olümpiaadi ülesanded koosnevad (1) teoreetilisest testist, (2) arvutuslikest ülesannetest ja geoloogilisest kaardiülesandest ning (3) esmakordselt on ülesande vormina kasutatud nn. Data Mining’u tüüpi ülesannet. Data Mining on ülesanne, kus osaleja saab etteantud aja jooksul (umbes 1 tund) lahendada etteantud küsimus(t)i kasutades interneti vahendeid ja võimalusi. Osalejale antakse ette link teatud avalikele andmetele, mille alusel ta esitab kirjaliku lahenduse ja/või visualiseerib lahendusi esitatud küsimustele. Osaleja võib kasutada ka teisi tema poolt valitud interneti allikaid. Mobiiltelefonide kasutamine ei ole lubatud.

Olümpiaadi neli esimest saavad võimaluse osaleda selle aasta rahvusvahelisel Maa-teaduste olümpiaadil (IESO), mis toimub samuti virtuaalsena.

Olümpiaad vabariiklik voor algab kell 10.00 ja lõpeb kell 15.00.

Ausa ja kõigile võrdse olümpiaadi tagab Proctorio (https://proctorio.com), mis jälgib õpilaste tegevust kogu olümpiaadi vältel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga